imieniny: Eustachego, Mariki, Mirelli
20 października odbyło się spotkanie członków SK PCK, podczas którego obchodzono Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem. Celem przedsięwzięcia jest pogłębienie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. Światowy Dzień Żywności nawiązuje do wartości, które promuje program "Żyj smacznie i zdrowo", czyli zdrowego odżywiania oraz niemarnowania żywności.
Uczniowie klas III przygotowali krótkie prezentacje multimedialne oraz referaty przedstawiające historię powstania i obchodów tego dnia. W trakcie spotkania uczniowie analizowali przyczyny oraz skutki głodu i niedożywienia zarówno w Polsce jak i na świecie, a także zastanawiali się wspólnie, jak im przeciwdziałać. Członkowie SK PCK dodatkowo przygotowali kolorowe plakaty obrazujące omawiane zagadnienia oraz przygotowali paczki żywnościowe, które zostaną przekazane uczniom z rodzin w trudnej sytuacji materialnej. Na koniec publiczność nagradzana słodyczami odpowiadała na pytania quizowe dotyczące prezentowanych treści.
Opiekun SK PCK: Renata Grzebyk